Gruppundantaget

Det nya Gruppundantaget, som trädde i kraft 1 oktober 2003, ökar konkurrensen inom områdena bilförsäljning, reservdelsförsäljning samt service och reperationer. Detta skapa nya möjligheter för marknadens aktörer, men de stora vinnarna blir troligtvis bilägare och bilköpare eftersom den ökade konkurrensen ger dem både större valfrihet och lägre priser.

Tidigare har bilägare tvingats låta märkesverkstäderna sköta service och reperationer för att nybilsgarantin skulle fortsätta att gälla. De nya reglerna innebär att nybilsgarantin gäller även om man inte reparerar bilen på någon av de auktoriserade verkstäderna. Förutsättningen för detta är att bilen repareras eller servas enligt bilfabrikantens instruktioner och med sådana delar som är av originalkvalitet eller av motsvarande kvalitet.

Den nya definitionen – "skall en reservdel vara godkänd, skall den hålla samma tekniska specifikation, eller vara av motsvarande eller högre kvalitet som den del som ursprungligen monterades på bilen" – som omnämns i EU-direktiven är något som alla MECAs produkter klarar idag.

Inom området Reservdelsförsäljning skall allt som behövs för att reparera, serva och driva en bil (förutom bränsle) klassas som reservdel och ingå i gruppundantaget. Alla reservdelare som uppfyller bilmärkets specifikation skall få kallas originalreservdelar, vilket nu ger oss följande kategorier:

Originaldel kategori 1:
reservdelar som tillverkas av fordontillverkaren själv.

Originaldel kategori 2:
delar som reservdelstillverkare levererar till fordonstillverkaren.

Originaldel kategori 3:
delar som tillverkas enligt specifikationer/normer men levereras till fristående reservdelsgrossister.

Vi antar oss det mesta som har med din bil att göra. Med det nu gällande Gruppundantaget kan du nu känna dig helt lugn genom att lämna in din bil hos oss. I och med att vi uppfyller just de krav man behöver för att dina garantier etc. skall fortsätta att gälla. Läs mer om Gruppundantaget

Delar av motsvarande kvalitét: motsvarar kvalitén men tillverkas inte enligt specifikationer/normer från fordonstillverkaren – är dock av samma eller högre kvalitét men eventuellt i annat material. Alltså, garantier gäller med alla tre typer av originaldelar samt med reservdelar av motsvarande kvalitét! Allt annat klassas om piratdelar.Boka tid för bilservice direkt online

Bilservice Tyresö

Vi på Tyresö Bil & Diagnos AB utför bilservice på alla bilmärken

Läs mer och boka tid

Är du trött på att släpa dina däck fram och tillbaka till verkstaden?

Prova vårt däckhotell

Läs mer och boka tid

Besiktning i samband med rep/service

Låt oss ta hand om besiktningen!

Läs mer

Hämta bilen utan att betala

Med ett MECA-kort i plånboken kan du känna dig trygg. Du bestämmer själv hur och när du vill betala. Ansök direkt här.

Läs mer

Boka ditt verkstadsbesök direkt här på hemsidan.

Sök verkstadstid